Wat doet Jans & CO voor u
Wat doen wij?
Informatie inzamelen
Nadat wij de beschikking hebben ontvangen zullen we contact met u of uw begeleiding opnemen. Wij zullen veel informatie van u nodig hebben. Informatie zoals, kopieën ID/paspoort, bankafschriften, informatie over uw inkomen en uitgaven, belastingen en beschikking van het CAK (indien van toepassing).
Nieuwe bankrekeningen
Na ontvangst van deze informatie zullen wij bankrekeningen op uw naam bij de Rabobank openen. Als u al bankiert bij de Rabobank, dan zullen wij uw bankrekeningen overnemen. Dit moeten wij doen om alle financiële zorg van u over te nemen.
Wij kunnen geen bankrekeningen aanhouden bij een andere bank.
Wij openen 3 bankrekeningen. Een beheerrekening, een leefgeldrekening en een spaarrekening;
De beheerrekening is de rekening waarop alle inkomsten komen en waar alle vaste lasten van worden betaald. Deze rekening staat op uw naam, maar wij beheren deze.
De leefgeldrekening is voor uzelf. Wij spreken van tevoren af wat voor bedrag en hoe vaak er leefgeld op deze rekening wordt gestort.
De spaarrekening vullen wij maandelijks aan indien daar ruimte voor is.
Uw situatie – in eerste oogopslag
Wij bekijken uw financiële situatie en bekijken hoeveel leefgeld u kunt ontvangen. Dit is nog geen definitieve afspraak omdat wij minstens 2 of 3 maanden nodig hebben om goed uw situatie in kaart te brengen.
Wijzigingen postadres
Omdat wij alle financiële zorg van u overnemen is het noodzakelijk dat wij uw facturen en financiële post ontvangen. Wij kunnen dan zorgen dat de facturen op tijd worden betaald. U behoeft dan deze post niet door te sturen en geeft het u minder zorg. Wij sturen adreswijzigingen en melding van onder bewindstelling naar al uw financiële contacten.
Budgetplan
Na ongeveer 2 of 3 maanden is uw budgetplan inzichtelijk. Een budgetplan is een overzicht van uw maandelijks inkomsten en uitgaven. Dit is een dynamisch document en kan wijzigen naarmate er in- en uitgaven wijzigen. Deze is in te zien via een klantenportal.
Beginstand & Plan van Aanpak
Wij dienen aan de rechtbank een beginstand door te geven van al uw bankrekeningen en bezittingen. Deze beginstand is in feite uw financiële stand van zaken bij aanvang van de onderbewindstelling. Indien u in staat bent volledig zelfstandig te begrijpen wat u ondertekent, dan ontvangt u de beginstand eerst ter ondertekening, deze wordt daarna naar de rechtbank opgestuurd.
De beginstand is nodig om een jaar later de Rekening en Verantwoording te kunnen maken.
Bij de beginstand doen wij een “plan van aanpak”. Dit is een soort gespreksverslag waarin kort wordt toegelicht wat er besproken is ten aanzien van het uitvoeren en de toekomstvisie van het bewind. Indien alles duidelijk is, ondertekent u deze en stuurt deze met de beginstand retour.
Klantenportal (ClientLogin)
Uw financiën worden voor u inzichtelijk via een beveiligde klantenportal, terug te vinden op onze website via “ClientLogin”
Met een unieke inlogcode en wachtwoord kunt u hierop inloggen en de bankafschriften raadplegen.
Tevens kunt u ook hierin het budgetplan (overzicht maandelijkse inkomsten en uitgaven) zien, geplande betalingen, jaaroverzicht en eventuele schulden. Ook kunt u dit inzien op elk gewenst moment via uw mobiel of tablet.
Per jaar leggen wij verantwoording af aan u en de rechtbank. Dit heet een “Rekening en Verantwoording”
Verzekeringen
Iedereen die bij ons onder bewind is gesteld moet voldoende zijn verzekerd. Indien dit niet het geval is, zullen wij dit voor u regelen (inboedel-, AVP- en eventueel uitvaartverzekering).
Voorzieningen
Wij zullen ook voor u uitzoeken of u recht heeft op bepaalde voorzieningen zoals bijzondere bijstand voor kosten bewind, huur- en zorgtoeslag of individuele inkomenstoeslag.
Belastingen
Wij verzorgen voor u de aangifte inkomstenbelasting – van het huidig jaar, de kosten daarvoor worden bij u niet in rekening gebracht. Dit geldt niet voor aangiftes van vóór aanvang bewind. Wil u dat we hiernaar kijken, kan dit met ons worden overlegd.
Kosten bewind
De kosten voor het bewind worden jaarlijks vastgesteld door de overheid. Deze kosten brengen wij maandelijks bij u in rekening. Indien u geen vermogen heeft of onder de vermogensgrens komt en een minimum inkomen heeft, vragen wij bijzondere bijstand aan bij uw gemeente. De gemeente bekijkt of er recht is op gehele of gedeeltelijke vergoeding.
Klantencontact
In het begin zullen wij vaker contact hebben met u of uw begeleiding. Bij de intake of bij één van de eerste bezoeken, zullen wij afspreken wie de contactpersoon wordt; uzelf of uw begeleiding. Naarmate uw dossier op orde is, zullen de persoonlijke contacten verminderen. Meestal kunnen dingen per telefoon of e-mail geregeld worden.
Indien gewenst zullen wij eens per jaar langskomen of bellen om te kijken of alles naar wens verloopt. Dit is ook vaak een moment waarbij de jaarlijkse Rekening en Verantwoording kan worden toegelicht.
Extra geld aanvragen
Hiermee wordt bedoeld het geld dat buiten het leefgeld nodig is voor bijvoorbeeld kleding, aanschaf duurzame goederen en vakanties. Deze aanvragen worden gedaan door de contactpersoon. Indien dit iemand anders is, dan zullen wij dit nagaan bij de contactpersoon.
Extra geldaanvragen dienen een werkdag van tevoren te worden aangevraagd. Soms kan het dezelfde dag tot en met 12 uur. Dit kan per e-mail, WhatsApp, via de klantenportal of telefonisch. Zie onze contactgegevens en bereikbaarheid.
Als er sprake is van schulden
Een bewindvoerder is géén schuldhulpverlener. Wel is het onze taak om regie te behouden over de schulden. De volgende taken vallen onder een bewindvoerder indien er sprake is van schulden;
- in kaart brengen van de schulden en/of betalingsachterstanden,
- eventueel betalingsregelingen treffen met schuldeisers,
- indien problematische schulden zal er doorverwezen worden naar een schuldhulpinstantie.
Dit traject blijven wij begeleiden.
Jans & CO voor:

Opbouwend advies

Een goede samenwerking
